2.8.09

Balıklarda Yavru Bakımı

BALIKLARDA YAVRU BAKIMI

Canlılarda ebeveynin yavruya gösterdiği ilgi, yumurta veya yavru sayısıyla ters orantılıdır. Yani yumurta ne kadar çok ise ilgi o nisbette azdır. Yumurta sayısı azaldıkça ana-babanın ilgi ve gözetimi yoğunlaşmakta, artmaktadır. Balık çok sayıda yumurta verir. Yavru bakımı yok denecek kadar azdır. Genel anlamda omurgalılarda, balıklardan memelilere doğru bakım artmaktadır. Sazan balığı ortalama 700 000 yumurta sayısıyla ön sıralarda yer alır. Oysa tilapia balıkları en fazla, yüzlerle ifade edilebilecek sayıda yumurta bırakırlar. Sazanın yavruya ilgisi sıfır seviyesinde olduğu halde, tilpialar yavrularını korurlar. Tehlike anında yavrular, ananın açılan ağzına sığınırlar. Sorun bitince ana ağzını tekrar açar ve yavrular dışarı çıkarak annnenin gözetimi altında dolaşırlarlar.


En vahşi ve saldırgan sürüngenlerden olan timsahlar yumurta ve yavrularına ihtimam gösterirler. Hatta dişi timsahlar (bazen erkekler de) açılmakta geciken yumurtaları ağızlarına alarak dil ile damak arasında yavruların çıkmasını sağlarlar ve yine yavrularını ağızlarına alarak su ortamına taşırlar.


Omurgasızlarda da bazı canlıların yumurta ve yavruyu gözettikleri bilinmektedir. Bazı Crustacea (örneğin yengeç) üyeleri yumurta ve yavruları abdomenin bir bölümünde taşırlar.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa