23.8.08

Malta'da iki dev

Piri Reis Araştırma Gemsi'nin yapımı 1978 yılında Oldersum (Almanya)'da bitmişti. Gemiyi yurda getiriyorduk. Bu yolculuk çok güzel anılarla doludur. Zaman zaman bu köşede paylaşacağız.

Cumhuriyet bayramımızı Lizbon'da kutladık. Portekiz elçiliğimizin bize gösterdiği dostluk ve yakınlığı asla unutamam.

Atlas Okyanusu'ndan Cebelitarık Boğazı yoluyla Akdeniz'e girdik. Birkaç liman ziyaretinnden sonra Valetta (Malta) limanı iskelesine bordaladık. Birkaç gün Oşinografi araştırma merkezinde çalıştık.

Birgün arkadaşlarla, yaşlıca bir hanımın dükkanından bazı hediyelik ıvır zıvır alıyoruz. Aramızda Türkçe konuşuyoruz. Kadın dayanamadı sordu kimsiniz diye... O sıralar saçına bir tel ak düşmemiş, 1.84 m. boyunda, geniş omuzlu, sportmen filinta gibi bir adamım. Saç sakal,bıyık kızıl... Birimiz biz Türk'üz dedi. Tam o anda ufak tefek bir hanım olan kadıncağız tam karşımda, başını yukarı dikmiş yüzüme bakıyordu. Hemen bir haç çıkardı ve "BARBAROSSA!" dedi...

16.YY. da Barbaros (Hızır Reis) ve leventleri Akdeniz'i haraca bağladığında, Malta açıklarında 10-15 gemilik Malta filosuyla kapışmış. Gemilerin hepsini yakıp birini bırakmışlar. Filo komutanını dümene diken Barbaros adama "var git Valetta'ya, Malta'lılar yarın beni adam gibi karşılasınlar". Demiş. Ertesigün adam gibi karşılamışlar. Maltayı vergiye bağlayıp, geçmiş Hayrettin Paşa... Teyze hanım böyle anlattı. Biz de galiba keyiften iyi alışveriş yaptık...

Geminin ikinci çarkçısı, makine mühendisi Bilal Nuriler isimli arkadaşımız. Bu Bilal de aslan gibi, boylu poslu kuvvetli bir delikanlı. Lavetta bulvarlarından biri oldukça geniş. Bir akşam üzeri Bilal'le kolkola girmişiz.Yaklaşık 30 derecelik meyilli caddede başlar dik, göğüs dışarda bayır aşağı marşlar söyliyerek rap rap aşağı doğru iniyoruz. Trafik derdi yok, Malta'lılar dönüp dönüp bize baktıça sesimizi yükseltiyor, daha bir askervari yürüyoruz. "Yıldırımlar yaratan bir ırkın ahvadıyız.,Tufanları gösteren tarihlerin yadıyız., Kanla irf......".

Akşam gemide elektronik mühendisimiz Tarık Kardiçalı (Allah rahmet eylesin) "abi neydi o öyle - MALTA'DA İKİ DEV- herkes sizi seyrediyordu. Resmen ortalığı fehettiniz"dedi. Gülüştük.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa