15.8.08

Coulerpa sp. (Katil Yosun!)

Zavalli Coulerpa sp. (Katil Yosun!)

1970'li yıllardı. Bir Fransız meslektaşımız Batı Akdeniz'de Coulerpa sp ismindeki yosunun süratle çoğaldığını ve yaşadığı alanları istila ederek diğer bitkilere hayat hakkı tanımadığını, ve bu durumun da büyük tehlike yarattığını deklare etti.

Gerçekten bu yosun bulunduğu bölgeyi kendi inhisarına almakta ve diğer bitkilerden biraz daha fazla oksijen kullanmasıyla bilinmekteydi. 1980'li yıllarda da bizimkiler konunun üzerine atladılar. Çünkü bu bitki bizim sularda da yaşamaktaydı.

Önce zavalli yosuna katil yosun yaftasını yapıştırdılar. Giderek işi abarttılar da abarttılar öyle abarttılar ki sonunda işi yosunun bulunduğu bölgeye perde çekmeye kadar götürdüler.

Kardeşim bu ülkede yeni bina çöker çoluk çocuk ölür, tersanelerde adam gibi tedbir almazlar işçiler olur. Sen önce inşaattaki duvarın önüne perde çek de altında kalıp ölmesinler. Denize perdeymis. Ne için? Bir hiç için...

Bir çam korusunu veya ormanını gözünüzün önüne getirin. Bu korunun altında başka bitki yaşar mi? Yaşamaz çünkü orası çamlara aittir. Coulerpa da öyle. Bulunduğu alanda sahip O'dur. Deniz çayırları (Posidonia, zoostera vb.) dediğimiz çiçekli bitkiler, Sargassum ve daha bir çok alg türü de bu şekilde davranır. Bu konuyu radyo ve TV ropörtajlarında da dile getirdim. Ama sesimiz cılız çıktı. Felaket tellalarının sesi daha gür.

Çekin denize perdeyi. Dökün denize paraları. Ben çekilip kabuğuma güleyim sizin hallerinize, aslında ağlamam gerekirken...

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa