18.8.08

Pinanın Gözü

Balık Davranışları isimli kitabımda da geçer. Balıkların davranışları ile ilgili ilk çalışmalarda kuşların davranışlarından da faydalanılmıştır. Araştırmacılar buna "adaptif davranışlar" adını verir. Kitapta bunları da anlattım. hatta 9 başlık altında toplanan adaptif davranışlara 10 uncu başlık olan uç (ekstrem) davranışlar bölümü tarafımdan ilave edilmiştir.

Bu uç davranışlar şaşırtıcı,değişik,çarpıcı hatta gizemlidirler. Bir hayli fazladırlar da.

Örneğin; hani bilirsiniz denizlerde pina denilen bir yumuşakça türü yaşar. Midyenin kocaman bir akrabasıdır. Midyeden 20-40 kez daha iri bir Bivalvae...

Pinalar çamur ağırlıklı diplerde, sap kısmı 10 cm. kadar zemine gömülmüş, geri kalan 10-40 cm. lik kısmı da su içinde ve dikine duracak şekilde yaşarlar. Kapaklarını açarlar ve sudaki tek hücreli mikroskobik bitkileri (fitoplankton) süzerek beslenirler.

Pinaların valfleri açıkken, balıklar için lezzetli besin oluşturan iç organları tamamen savunmasız durumdadır (kömür adı verilen koyu lacivert veya mavi yada siyah renkli kısmı attıktan sonra, iç organların tamamını yumurta ile yağda pişir, afiyetle ye) çünkü dışarıdan gelecek saldırıyı görecek bir organı yoktur.

Ancak pinanın içinde mutlaka küçük bir karides veya yengeç yaşamaktadır. Kabuklar açıkken, kabuğun tepesinden etrafı gözlemektedir. Yaklaşan balık, insan, dost, düşman herhangi bir canlıyı gördüğünde kendini pinanın içine bırakır. Pina da derhal kabukları kapatır. Her iki canlının da hayatı kurtulmuştur.

Pinanın içinde tehlikeden uzak, beslenerek yaşamını sürdüren yengeç, pinanın gözü olarak onu da korumuş olur.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa